RTS emituje protivzakoniti govor narodnih poslanika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on reddit
Reddit
Share on google
Google+
Kreni-Promeni
Kreni-Promeni

Protivzakoniti Skupštinski govor novosazvanih poslanika, posredstvom javnog servisa odjeknuo je u javnosti.

Poslanici su javno, putem RTS-a glumcima Seki Sablić i Draganu Bjelogrliću, kao i novinarima redakcija N1 i NovaS pripisali atribute ,,izdajnika nacije“, ,,državnih izdajnika“, ,,stranih plaćenika“. Nadležni nisu reagovali na protivzakonito iznošenje govora mržnje.

Zakonom o javnom medijskom servisu javni medijski servis kroz svoje programske sadržaje, ostvaruje javni interes poštovanjem dostojanstva, časti, osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Zakon o javnom informisanju i medijima, čl. 74 ističe zabranu govora mržnje. Po Zakonu idejama, mišljenjem, informacijama koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica zbog njihovog pripadanja rasi, veri, naciji, profesiji.

Programski savet RTS-a razmatra kvalitet programskog sadržaja javnog servisa i u skladu sa tim daje preporuke i predloge generalnom direktoru i Upravnom odboru. 

Savet prati sprovođenje programskih načela i obaveza utvrđenih zakonom, a u slučaju njihovog nepoštovanja obaveštava Upravni odbor, generalnog direktora i odgovorne urednike. U ovom slučaju programski savet ne poštuje te svoje obaveze utvrđene Pravilnikom, a ni ne obaveštava javnost o svom radu.

Dužnost je Programskog saveta da bar jednom godišnje sazove petnaestodnevnu javnu raspravu gde će razni stručnjaci i građani razmatrati kvalitet programa i mogućnosti njegovog poboljšanja, što nadležni RTS-a ne čine.

Profesorka na Fakultetu političkih nauka, Snježana Milivojević, koja se bavi kritičkom studijom medija i komunikacije, javnim mnjenjem, političkom komunikacijom, medijskom politikom i regulativom daje predloge kako da se spreči ovakva vrsta javnog govora. 

Milivojević konkretno predlaže da se za Skupštinu obezbedi poseban kanal na kome bi se emitovalo njeno zasedanje. RTS bi mogao da balansira kritičkim izveštavanjem u svojim emisijama, da tamo poziva one koji su bili prozvani sa skupštinske govornice.

Treba podneti pritužbu REM-u zbog načina na koji se ovakav govor emituje javno, zahtevati odgovornost predsednika Parlamenta koji ne sakncioniše ovaj govor, zahteviati od RTS-a da popravi kvalitet svog programa, ističe ona.

 

AUTOR: Ana Ćosić

 

VIŠE ČLANAKA: