Milan Jovanović- novinar koji je dočekao pravdu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on reddit
Reddit
Share on google
Google+

Novinar Milan Jovanović kome je u decembru 2018. zapaljena kuća, dočekao je pravdu. Bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, kao i Aleksandar Marinković i Vladimir Mihailović osuđeni su prvostepenom presudom na ukupno 12 godina zatvora za paljenje kuće novinara.

Ovom odlukom okončan je proces dug više od dve godine u toku koga su se, prema rečima sudije događale različite opstrukcije suđenja, a medijski pritisak u vidu različitih priča i podsećanja na ovaj događaj, podrške novinarskih udruženja- nije jenjavao. Čitav proces počeo je aplauzom za Dragoljuba Simonovića ispred suda, čak je i u toku izricanja ove presude došlo do neobičnog događaja. Naime, dok je sudija govorio o „trnovitom putu“ donošenja ove presude, Simonović je zajedno sa većinom branilaca napustio sudnicu. Uprkos svemu, na kraju je donešena presuda u kojoj su Simonović, Mihailović i Marinković osuđeni. 

Presudom Drugog osnovnog suda u Beogradu Dragoljub Simonović, kao podstrekivač ovog zločina osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora. Pored njega, Aleksandar Mihailović je osuđen na četiri godine i tri meseca. On je u bekstvu, a u optužnici je označen kao izvršilac. Takođe, kao saučesnik osuđen je i Vladimir Mihailović na četiri godine zatvora. U ovom postupku sledi period u kome tužilaštvo i osuđeni mogu da se žale Apelacionom sudu, nakon čega će taj sud doneti pravosnažnu presudu. 

U tekstu „Koliko godina je potrebno da prođe da se u ovoj zemlji nešto promeni?“ koji je ranije objavljen na ovom blogu detaljno je objašnjeno šta se sve događalo u vezi ovog postupka, kao i kako građani i građanke u Srbiji mogu da pomognu nezavisnim novinarima i novinarkama da svoj posao nastave da rade profesionalno, u interesu javnosti a ne u interesu moćnih pojedinaca, što se ovde često viđa.

 

Autor: Nikolina Bonić

VIŠE ČLANAKA:

Naša borba za sunce 🌞
Reportaža BBC
@37Blok @blokovi @EkoStraza @KPromeni @70_blok @m_g_m_u @NasParkic @nedavimobgd @savski_nasip @CuvariVatre @blok38 @blok33 @blok45 @BlokMoj

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-57447034

Građani nemaju dilemu oko Rio Tinta!
100k potpisnika peticije jasan je signal da zagadjivači nisu dobrodošli.
Bravo @SavoManojlovic 👏👏

Više...