Donatorska politika

Sve naše aktivnosti zahtevaju dosta sredstava za realizaciju, te nam je iz tog razloga potrebna pomoć kako bismo mogli da nastavimo da nižemo POBEDE, ali i da unapređujemo naš rad. Iz tog razloga  na našem sajtu postoji kategorija, gde svi zainteresovani građani mogu da nam doniraju finansijska sredstva koja su nam potrebna u realizaciji naših aktivnosti, kreativnih događaja, protesta.. Korisnici mogu da biraju između tradicionalne uplate u najbližoj banci,ili pošti  i uplate preko jednog od naša dva platna sistema koje posedujemo, a to je WSpay sigurnosni sistem plaćanja karticom , ili PayPal. Više o ovim sistemima plaćanja možete pročitati u nastavku.

Privatnost donatora:

Kada se odlučite da poduprete našu  zajedničku borbu za zdraviju, slobodniju i pravedniju Srbiju donacijom i posetite našu stranicu https://kreni-promeni.org/donacije/. U gornjem desnom uglu nezavisno od uređaja koristite pojaviće Vam se naša forma za donacije koja će od Vas zahtevati da unesete određene lične podatke, sumu koju želite da donirate, kao i da izaberete sistem uplate sredstava. Lične podatke koje u tom trenutku unosite, a to su ime i prezime, vaša email adresa ostaju anonimni za ostale korisnike , osim naravno za nas i naše sisteme plaćanja. Ukoliko želimo da istaknemo listu naših donatora tražićemo od vas dozvolu da budete na toj listi. Takođe vaše podatke koje ste uneli prilikom donacije možemo iskoristiti da vam se zahvalimo na poverenju u nas i podršci koju nam pružate , kao i u slučaju da Vas obavestimo na šta su finansijska sredstva koja ste donirali utrošena.Poseban slučaj se odnosi na zahteve Banaka , kao i državnih organa , u tom slučaju prema Zakonu Republike Srbije smo dužni da im dostavimo vaše lične podatke.Od naših donatora nikada  nećemo zahtevati i arhivirati u bilo kojoj elektronskoj formi, podatke vezane za platnu karticu kojom se transakcija realizuje, a posebno broj kartice, datum isticanja, CVC2 i CVV broj, itd.

Zaštita donatora:

Posebnu pažnju pridajemo zaštiti korisnika koji su naši donatori i svakodnevno se trudimo da  sistemi zaštite učinimo boljim, maksimalno sigurnim, kako bi opravdali vaše poverenje u nas. Važno je napomenuti da sajt https://kreni-promeni.org/ne koristi nijedan od programa koji mogu nasilno, bez saglasnosti korisnika, da pročitaju lične podatke sa korisnikovog  računa, kartice , ili naloga. Takođe sistemi koje koristimo za plaćanje implementacijom najsavremenijih tehnologija u oblasti prihvatanja platnih kartica  (3D Secure tehnologija) preduzeli su preduzeli svemere kako bi zaštitili nas , a i vas od potencijalnih gubitaka izazvanih zloupotrebom.

Podaci donatora prilikom donacije:

Jako je važno napomenuti da osim ličnih podataka : ime i prezime, email, kontakt telefon, forma na sajtu ne zahteva nikakve druge podatke. Kada je reč o podacima koji su potrebni za samu uplatu donacije njih ne ostavljate nama, tako da mi nemamo nikakav uvid u broj vašeg žiro računa, ili kartice, ta vrsta podataka se šalje direktno sistemima za plaćanje i oni dalje postupaju sa tim podacima, kako bi vaša uplata bila uspešno izvršena. Prilikom unošenja podataka o platnoj kartici, poverljive informacija se prenose putem javne mreže u zaštićenoj (kriptovanoj) formi upotrebom SSL protokola i PKI sistema, kao trenutno najsavremenije kriptografske tehnologije. U slučaju da sumnjate da je počinjena bilo kakva zloupotreba potrebno je da nas u najkraćem mogućem roku obavestite i kontaktirate da bismo mi i sistemi za za plaćanje preduzeli odgovarajuće mere u skladu sa Zakonom Republike Srbije, kao i zemlje iz koje je naš donator, ukoliko niste iz Srbije. Za više informacija, ili da prijavite zloupotrebu možete  nam se obratiti na mail: donacije@kreni-promeni.org .

Vrste donacija:

Predvideli smo dve vrste donacija. Jedna vrsta donacije se ogleda u “takozvanoj” jednokratnoj donaciji. Za naše redovne donatore postoji i opcija “takozvane” mesečne donacije, U formi na linku https://kreni-promeni.org/donacije/ istaknute su obe opcije opcije, a na Vama je da odaberete koja vam najviše odgovara.

Donacije iz Srbije:

Za donatore sa prebivalištem na teritoriji Srbije, u kojoj je i naše udruženje Kreni-Promeni registrovano predvideli smo 3 načina uplate donacija. Prvi način je onaj tradicionalan, odnosno to je uplata u najbližoj banci, menjačnici, ili pošti. Na linku https://kreni-promeni.org/donacije/ možete pronaći primer popunjene uplatnice sa svim potrebnim podacima koja ova vrsta uplate predviđa. Druga vrsta je uplata preko vaše platne kartice  kroz WSpay bezbednosni sistem plaćanja. U praksi to znači da popunjavate formu na linku https://kreni-promeni.org/donacije/ , iz padajućeg menija forme izaberete plaćanje karticom, kliknete na dugme DONIRAJ i forma će vas preusmeriti dalje. Treća vrsta uplate jeste uplata preko PayPal sistema za plaćanje. Postupak je sličan kao i kod druge vrste plaćanja, samo je razlika u tome što u padajućem meniju izaberete PayPal sistem za uplatu.

Donacije iz inostranstva:

Za donatore sa prebivalištem u inostranstvu predvideli smo takođe tri načina uplate donacija. Prvi način se odnosi na donatore sa prebivalištem na teritorijama susednih zemalja Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija jeste uplatom preko platne kartice kroz WSpay bezbednosni sistem plaćanja. Procedura i koraci su isti kao i za donatore iz Srbije. Za donatore sa prebivalištem na teritoriji svih ostalih zemlja u inostranstvu predviđena je uplata preko PayPal sistema za plaćanje. Treći način jeste uplata preko IBAN-a, SWIFT-a itd .

Konverzija valuta:

Sva plaćanja biće izvršena u lokalnoj valuti Republike Srbije – dinar (RSD).
Za informativni prikaz cena u drugim valutama koristi se srednji kurs Narodne Banke Srbije.
Iznos za koji će biti zadužena Vaša platna kartica biće izražen u Vašoj lokalnoj valuti
kroz konverziju u istu po kursu koji koriste kartičarske organizacije,
a koji nama u trenutku transakcije ne može biti poznat.
Kao rezultat ove konverzije postoji mogućnost neznatne razlike od originalne cene navedene na našem sajtu.
Hvala Vam na razumevanju.

Refundacija donacije:

Pre nego što započnete proces donacije dobro razmislite o tome da li stvarno želite da nam donirate sredstva. Ukoliko ste donirali sredstva, ali ste se u međuvremenu predomislili i želite da “poništite” vašu donaciju postoji mogućnost refundacije sredstava koje ste nam uplatili.

U slučaju vraćanja robe i povraćaja sredstava kupcu koji je prethodno platio nekom od platnih kartica, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja, Kreni-Promeni je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC i Maestro metoda plaćanja, što znači da će banka na zahtev prodavca obaviti povraćaj sredstava na račun korisnika kartice.

Još jednom vas podsećamo da dobro razmislite ,kako ne bismo trošili i naše, a i vaše dragoceno vreme i energiju za proceduru refundacije. Rok za podnošenja zahteva refundaciju je 24h od kada vaša sredstva budu prebačena na naš račun za donacije. Naknadnih troškova u samom procesu može biti iz razloga konverzije valuta. U vezi procedure refundacije možete nam pisati na donacije@kreni-promeni.org

Sistemi za uplatu donacije:

Kao što smo i napomenuli u prethodnim tekstovima naš web sajt poseduje dva sistema za uplatu donacija. Prvi sistem je WSpay bezbednosni sistem plaćanja , a drugi je jedan o najpoznatih svetskih sistema za plaćanje PayPal. Ukoliko želite da se informišete kakvi su to sistemi i ukoliko vam je potrebno više informacija možete ih dobiti tako što ćete posetiti njihove  web sajtove. Za WSpay link sajta je https://www.wspay.rs/, dok je za PayPal link sajta : https://www.paypal.com/.

Sistem PDV-A:

 Kreni-Promeni je registovana organizacija u Agenciji za privredne registre i nije u sistemu pdv-a.

Kontakt:

Ukoliko imate bilo kakvih nejasnoća vezanih za našu Donatorsku politiku, potrebno vam je više informacija, imate određeni problem sa samim postupkom donacije, ili želite da izvršite refundaciju vaše donacije, možete nam se obratiti na : donacije@kreni-promeni.org , a mi ćemo se potruditi da vam u najkraćem mogućem roku izađemo u susret i odgovorimo na upit koji te nam poslali. Hvala!