Neistina predsednika - više od 120.000 potpisa protiv Rio Tinta

Predsednik Republike Srbije je danas na konferenciji za štampu komentarisao peticiju i spominjao samo „2000 potpisa donetih iz Mačve“. Budući da je projekat Rio Tinto najavljen kao projekat od nacionalnog značaja, potpuno je prirodno da svi građani učestvuju u odlučivanju, a naročito jer će posledice ekološke katastrofe osećati svi građani Srbije.  Ističemo da nije u pitanju 2.000 potpisa, već 69.157 potpisa peticije „Stop rudniku litijuma! Rio Tinto – Marš sa Drine“, te pozivamo sve građane da nastave sa potpisivanjem peticije na linku https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/stop-rudniku-litijuma-rio-tinto-mars-sa-drine  , kako bi još jednom istakli značaj i istinsku volju naroda. 

Dodajemo da je pokrenuta i međunarodna peticija u partnerstvu sa timom Kreni – Promeni koju je potpisalo više od 50.930 građana, što u zbiru pokazuje više od 120.000 potpisa. Ipak nešto više od 2.000, ako se malo pažljivije broji.

Podsećamo i da je pravo na peticiju garantovano Ustavom Republike Srbije koji bi predsednik trebalo da štiti. 

Takođe, apsolutno podržavamo odluku predsednika da „poštuje volju naroda“, a očekujemo da i pitanje drugih spornih projekata, izgradnje na Makišu, ali i premeštanje Starog Savskog mosta bude stavljeno na referendumsko izjašnjavanje građanima Beograda.

Kreni – Promeni i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti